(eller åt minstone hur Jag får bra betyg.. )
Det finns faktiskt några väldigt enkla krav som måste uppfyllas för att man ska kunna få bra betyg, i alla fall på mitt sätt. Nu orkar jag inte påpeka fler gånger att det säkert finns många sätt att gå till väga på. Så. Mitt sätt tar vi nu =)
(och jag Vet att jag skrivit långt här, men det är läsvärt om du vill ha bra tips!)
Första, och viktigaste, kriteriet:
-Var intresserad!
Alltså, om du inte gillar det som står på de 50 sidorna du bara måste lära dig till provet, ja då kan du läsa om dem 50 gånger var utan att lära dig mer än kanske 10% av det som står där. Du kommer inte läsa, bara kolla på texten, samtidigt som du stressar och tänker "jag måste lära mig, jag måste lära mig" och stirrar dig blind utan att lära dig ett smack. Men har ni någon gång läst en bra bok? En sådan som man fastnar i och bara inte kan lägga ner för den är så jäkla BRA? Från denna boken minns man oftast många små detaljer. Varför? Jo, för att man var intresserad när man läste den!
Ha (eller skaffa) intresse för det du ska lära dig alltså. Går man gymnasiet kan man ju börja med att välja en linje där man tycker ämnena är intressanta. Men alla måste läsa ämnen de inte gillar ibland. Då är det bara att Inbilla sig att man är jätteintresserad! Istället för "åh fy fan, jag måste plugga fysik.." så tar man 2-3 minuter innan man öppnar boken och tänker "okej, nu måste jag lära mig om cirkulär rörelse.. det ska bli intressant att lära mig.. *och så räknar man upp en del saker man tror/vet har med ämnet att göra*". Sedan går man in i det och låtsas att det är jätteskoj och så lägger man alla små detaljer på minnet =)
Intresset är nummer 1, det allra viktigaste!
Annat viktigt kriterie:
-Vet vad läraren vill höra.
Alla lärare är olika individer, arbetar på olika sätt och lägger störst vikt vid olika moment i kursen. Ta tiden till att studera hur lärarna i de olika ämnena arbetar, och anpassa dig efter det. Jag hade en gång en lärare som lade stor vikt vid att man var med muntligt. Fast att jag hatar att prata i klassrummet så tog jag mig tiden till att lära in hela kapitlet vi skulle ha genomgång på utantill innan lektionerna, för att kunna räcka upp handen och säga allting jag visste hela tiden under genomgången. Mvg fick jag för det, jag blev favoritelev resten av läsåret ungefär.
-Var med på genomgångarna/arbeta i klassrummet.
Jo, jag vet, det är jätteroligt att sitta och prata om nya klädinköp eller gårdagens träning, eller den söta killen man såg på stan, med kompisen just precis när det är lektion och läraren står framme vid tavlan och maler. Jag har gjort det. Jag har också låtit bli att göra det och fokuserat på vad läraren säger. Jag har märkt skillnaden. Att lyssna på genomgången besparar dig 70% av arbetet du annars skulle få göra hemma. Då har du mer tid till att repetera alla småsaker som inte riktigt satte sig, istället för att försöka förstå grundprincipen (den kan du ju redan då!). Och arbetar du med uppgifterna du får på lektionen så ökar risken för att du stöter på problemen när en lärare finns till hands och kan lösa dem direkt, istället för att ta dig extra tid när du sitter och nöter hemma.
Dessutom får man mer fritid om man följer detta lilla tipset =)
-Studieteknik.
Alla lärare tjatar om det, jag har lärt mig vikten av det. Man Kan ju alltid sitta hela hela kvällen dagen innan provet och plugga in allt man ska och skriva ett tveksamt vg+ på sin höjd. Men efter 2 dagar till är kunskapen borta igen. Det sämsta är att ämnena oftast bygger på kunskaper man redan har, så har man tappat bort dem måste man alltså lära sig dem En Gång Till. Studieteknik innebär att börja kanske 1-2 veckor innan provet och bara skumma igenom texten en dag. Nästa dag kollar man nogrannare och för anteckningar över det viktigaste. Dagen efter det läser man sina anteckningar. Detta upprepar man varje dag ett tag. När man börjar närma sig provet kollar man boken igen för att se om man kan snappa upp något litet mer som kan vara bra att ha. Viktigt dock: anteckna inte för mycket saker! Håll det kort och koncist, skriv i punktform och låt hjärnan minnas vad som skedde runt om orden.
Med denna tekniken kommer kunskapen sitta som fastcementerad på hjärnhinnan. Dessutom får du lättare att förstå fortsatta genomgångar som bygger på detta (som du då redan lärt dig) - då kan du lägga fokus på att förstå det nya istället för att lära om det gamla!
-Minnesknep.
Så otroligt bra att ha! och dom kan vara hur fåniga som helst. Några i klassen gjorde en gång ett minnes-kapacitets-test. Man skulle minnas 16 föremåls placering i ett rutmönster. Jag minndes allihopa. De flesta klarade mellan 8 och 10 stycken. Hur gjorde jag? Jo, istället för att tänka "dalahäst, telefon, snäcka" och så vidare om alla föremål, så la jag ihop dem i korta berättelser rad för rad: "dalahästen ringde en snäcka" - helt absurd mening, men tror ni jag kom ihåg den? Jajjemän! Det funkar. Hur fånigt det än är. Perfekt att använda på glosorna som aldrig vill sätta sig. Hitta en koppling mellan hur det engelska(eller valfritt annat språk) ordet låter och vad det betyder, och kom ihåg det på det sättet!
.. och detta var nog allt tror jag. Det är nyckeln till min framgång. Känn er fria att utnyttja mina tips så mycket ni vill =)
Jag hoppas dem fungerar lika bra för er^^
.. dessutom är det verkligen inte så jobbigt som det verkar! Ju mer av detta man gör, desto mindre arbete känner man att man har, faktiskt!
Read more...