söndag 26 juli 2009

Virka din egen kattleksak

Tänkte att jag kan ju förklara hur jag gjorde så alla ni kattfantaster därute också kan sätta igång och ha roligt. För alla som någonsin innan virkat i sitt liv tar det inte mer än kanske 1,5 timmar att göra en liten söt råtta/mus (vad man nu vill kalla det ^^)

Jag väljer att beskriva modell liten:


(När jag bara skriver "stolpar" menar jag 1 stolpe i vardera stolpe från varvet innan. )
Tillvägagångssätt:
Virka 7 luftmaskor och bind ihop dem till en ring med 1 smygmaska.
Varv 1: 2 luftmaskor. Virka sedan så många stolpar runt ringen som får plats. Knö ihop dem ordentligt. Bind sedan ihop med 1 smygmaska i den första stolpen.
Varv 2: 2 luftmaskor. *5x 2 stolpar i varje stolpe, 1x 1 stolpe* upprepa *-* varvet ut, och bind ihop med 1 smygmaska i första stolpen.
Varv 3: 2 luftmaskor. Virka stolpar varvet ut. Bind ihop med 1 smygmaska.
Varv 4: Upprepa varv 3.
Varv 5: 2 luftmaskor. Virka 4 stolpar, hoppa sedan över 1 stolpe från förra varvet och virka återigen 4 stolpar. Upprepa varvet ut, bind ihop med en smygmaska.
Varv 6: 2 luftmaskor. Virka 3 stolpar, hoppa över 1 stolpe från förra varvet. Upprepa, och bind ihop med en smygmaska.
Börja fylla i med stoppning. Ta t.ex. bomull, hushållspapper eller tidningspapper efter behag. Fyll på i lagom mängd under följande varv också, när varv 8 är klart är musen sluten!.
Varv 7: 2 luftmaskor. Virka 2 stolpar, hoppa över 1 stolpe, upprepa. Bind ihop med smygmaska.
Varv 8: 2 luftmaskor. Virka 1 stolpe, hoppa över 1 stolpe. Upprepa. Bind ihop med smygmaska och dra igenom garnet.

Svansen kan virkas eller flätas efter behag och sys fast i "hålet" som blev från ringen i början av virkningen. Ögon och nos sys på på passande ställen. Öron virkas fast genom att först fästa garnet, sedan göra 2 luftmaskor, passande antal stolpar och sedan 2 luftmaskor för att gå ner och fästa igen. Alla fästtrådar som hänger på utsidan kan man lätt bli av med genom att sticka en virknål rakt igenom råttan för att sedan dra med sig trådarna tillbaka in i råttan. Sticker de ut på andra sidan är de bara att klippa av, så försvinner de in.

Så. Väldigt enkelt är det också, jag improviserade liksom ihop den och jag är ingen hejare på virkning precis. Det svåra var väl att veta precis hur mycket man ska öka eller minska på varje varv. Min första mus (den röda) blev t.ex. lite vågig bak vid rumpan för att jag ökade och minskade för mycket om vartnannat..

1 kommentarer:

Anonym,  3 augusti 2011 kl. 21:26  

Hej!! vilken sööt liten mus... jag tror jag lånar mönstret och gör några till mina katter och fyller dom med kattmynta.. MVH

Skicka en kommentar

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP