onsdag 4 november 2009

Svar till MalinElizia :)

Fick en fråga om hur jag skulle utformat mitt arbete om jag fick till uppgift att skriva om asiens i- och u-länder. Tänkte besvara den så gott jag kan :)

För det första är det en intressant fråga, för jag har aldrig behövt skriva om något sådant! Vilket innebär att jag ju inte vet så himla mycket om läget i asien.. men jag vet däremot vad jag skulle Vilja skriva om om jag fick uppgiften!

Till att börja med kan asien visa upp tydliga exempel på båda sorternas länder, så jag skulle försöka hitta några bra typexempel. Ett typiskt u-land och beskriva förhållandena där, men även ett typiskt i-land och skriva om hur det är där. Dessutom är ju asien extra intressant eftersom det finns länder där (åtminstone kina) som genomgår industrialisering just nu! Sådant är alltid intressant att fokusera på. Det svarar på frågan "hur kommer man ifrån att vara ett u-land?" eller omformulerat "vad krävs för att ett land ska bli ett i-land?". Jag skulle försöka gå in på djupet och se Varför länderna är just u-länder eller i-länder, vilka faktorer som påverkar och hur det blev så.
En annan viktig fråga som dyker upp i mitt huvud är "har de länder som industrialiseras nu i asien tagit några lärdomar från industrialiseringen i väst?", typ frågor om klimatpåverkan, miljövänlighet, modernare metoder.. eller upprepar de mer alla våra misstag. Är det kanske ett nödvändigt steg att ta på vägen?

Som du kanske märker fokuserar jag klart på hur ett u-land blir till ett i-land. Just därför att asien kan förklara vad som gör att ett land är ett u-land, hur ett land kan ta sig ur det, och hur läget ser ut i ett nyligen industrialiserat land också. Processen är väldigt intressant att studera mer ingående :)

Vad gäller längden på arbetet så gäller regeln "kvalitet framför kvantitet", och det beror också på hur lång tid ni har haft på er att göra arbetet. Har ni fått någon vecka eller två så räcker ju 1 sida fakta + analys/tolkning mer än väl, men en tumregel kan väl vara ungefär 2-3sidor eller mer (är man jätteintresserad skriver man 7 sidor utan problem) utav ren fakta. Men sedan kommer det viktigaste: analyseringen av faktan. Denna delen bör bli nästan lika lång som (okej inte om man har 7 sidor fakta kanske..), eller varför inte till och med längre än, delen med fakta. Det är Oerhört viktigt att analysera det man lärt sig, och att visa tankeprocessen nogrannt för läraren så att även denne förstår hur man tänkt. Lättare sagt än gjort, faktiskt, så man bör ta sitt utrymme till det i arbetet.

För övrigt antog jag att det är i SO/samhällskunskap som du gör arbetet..hoppas det är rätt antaget..? :) Och hoppas att mina flummiga formuleringar ovan kan vara till någon hjälp!

1 kommentarer:

Unknown 5 november 2009 kl. 15:51  

Hej,
Jag har börjat att blogga om mitt liv som tvåbarnsmamma, Ni får följa mig i min händelserika vardag. Varje vecka så arrangerar jag tävlingar med fina vinster. Nu i decembermånad kommer det finnas en adventskalender på bloggen, men nya priset bakom varje lucka.

Besök gärna min blogg: emring.blogspot.com

Mvh Camilla

Skicka en kommentar

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP