tisdag 24 juni 2008

Woho!

Wohowohowoho!
Besökarrekord under en dag igår!
Hela 18 personer besökte min blogg igår *lycklig*.
Jag vet att jag inte är någon intressant person, och jag är inte heller någon kändis, eller ägare av något intressant liv. Därför blir man glad när man ändå fått ett ansenligt antal unika besökare under en dag.

Jag och pappa diskuterade FRA-lagen idag. Det är så bra med pappa, man kan diskutera massor med honom. Han har en åsikt och en uppfattning om allt, och han har oftast förstått problem på ett djupare plan än vad många andra gör.
Han var inte emot FRA-lagen, och jag är numera tveksam till vad jag tycker om den.

Tänk liksom på alla värdetransportrån som sker i sverige. Fast att de åker på olika tider varje gång, och tar olika vägar varje gång, och har olika summor pengar med sig, så vet alltid den som slår till precis vart, precis när, och precis hur mycket pengar det finns i den aktuella transporten. Hur då? Finns inget annat sätt än att det finns någon/några insiders i värdetransportföretaget som ger informationen till dessa rånare. Detta sker antagligen per mobil eller liknande, och med FRA skulle detta bli mycket lättare att spåra och kolla upp.
Där är en positiv sida.

Dessutom är ju FRA en organisation utanför Polisen, de har inget med varandra att göra. Därför skulle FRA nog vara ett bra redskap för politikerna att kolla upp polisen med. Polisen kan ju också vara korrupt och sådant. Men det kan de ju inte säga offentligt såklart.

Och så till det här med nedladdningen. Där var det faktiskt jag som kom med något nytt! *stolt*.
Pappa sa att han inte ens hade tänkt på det, att det var för nedladdningens skull som så många var skraja för FRA. Men nu har jag tänkt efter lite. Har faktiskt inte laddat ned själv någon gång, men jag vet väl ändå ungefär hur det går till. Man laddar ner en viss fil, och då hämtas den från ett antal andra ställen som alla ger varsin liten del till den stora filen som personen som laddar ner får.

Säg att det kanske gäller en typ 10 olika ställen som man hämtar filen ifrån.
Då har jag gjort ett litet räkneexempel.
Om det sitter 100 000 personer och laddar ner samtidigt (vilket är en väldigt liten del av sveriges befolkning, så det är mer än mycket möjligt). Med 10 olika ställen att hämta från var, skulle detta innebära 1 miljon "anslutningar" (kalla det vad fan ni vill) att spåra och följa bara för dessa 100 000 människorna.

Om vi nu går över till en mer rimlig siffra: 2 miljoner människor laddar ner samtidigt. (ungefär en femtedel av sveriges befolkning, och under eftermiddagar/kvällar och helger har säkert väldigt många utav nedladdare någon film eller någon musik som de vill ha). För dessa 2 miljoner människor, med 10 ställen var, så blir det ju 20 miljoner "anslutningar" att spåra upp.

Ska FRA hinna med något alls, så har de nog viktigare saker för sig att göra än att sitta och spåra 20 miljoner anslutningar.
Och hur ska de förresten veta att det är just nedladdning det handlar om? Det kan ju lika gärna vara jag som skickar min Engelska-uppsats till en kompis över msn för korrekturläsning.

Alltså: Vill vi slippa undan straff för våran nedladdning, så är det bara att börja ladda ner mer! Då kommer det bli för mycket trafik för FRA att kolla upp, och de kommer därför ge upp det (om de någonsin ens försökte) och istället ägna sig åt att rädda våra värdetransporter och finna de korrupta poliserna!

Så, klar. Säg gärna vad ni tycker om min åsikt.

Tack och hej, Bengt!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP