fredag 27 augusti 2010

Mera politik!

Äh, det är ju ändå snart dags för val, och jag ska definitivt rösta, och vet redan vad jag ska rösta på =) Men det hindrar ju mig inte från att vilja diskutera av mig lite ^^,

När jag åkte spårvagn här om dagen såg jag en reklamskylt från Socialdemokraterna. Det var Krister Kronlid som uttalade sig, och hans budskap lät såhär:
"Jag kan inte vänta med att skapa fler heltidsjobb. Den som vill jobba heltid ska inte sitta fast i ett deltidsarbete. När fler jobbar mer växer ekonomin, och då får vi alla ett rikare liv."

Åh, men snuttegull då =)
Han missar en otroligt viktig poäng: man kan inte anställa fler än att företaget går runt så att de kan betala lön till alla sina anställda på den inkomsten de har (plus andra utgifter också såklart, men det fattar ju alla). Så hur hade han tänkt skapa fler jobb? Min gissning blir att staten ska subventionera lite, det är ju så det låter; "skapa" fler heltidsjobb. D.v.s. trolla fram ur tomma intet. Men vi kan ju inte ha fler arbetade timmar i Sverige än vad efterfrågan kräver. Då går vi back, på ett eller annat sätt. Antingen går företaget back, men det vägrar de såklart, alltså får staten gå in och subventionera, så ser allt ut att fungera. Men i själva verket är det bara så att staten går back istället för företaget.
Alltså. Mycket smartare argument vore: "jag kan inte vänta med att öka efterfrågan på de varor och tjänster Sverige kan erbjuda, så att vår arbetsverksamhet kan öka och fler kan sättas i arbete" osv. Måste sossarna alltid envisas med att börja i fel ände?


Och så fick jag svar till mitt förra inlägg också. Svaret löd:
"Det är såhär spelet spelas av alla. Tyvärr. Man är tvungen att spela enligt dessa regler, annars är man körd."
och det är en Joakim Larsson som skrivit det.
Fast, jag tror faktiskt inte att jag håller med honom där. För jag har inte sett någon annan spela med de reglerna. Typisk moderat-reklam efter de regler han kallar för allmängiltiga vore: feta bankpampar står och räknar sina pengar i de stora portföljerna de fått med sig hem från jobbet, och in springer 20 alkoholiserade arbetslösa som inte orkar söka jobb och snor alla pengar de har i portföljerna.
Har jag sett den reklamen på tv? Nej. Dåså. Alla behöver inte spela efter de reglerna =)
(och så ska man alltid komma ihåg att det är "man själv" (eller partiet då) som valt att använda metoden, ingen annan. Fast iofs förvånar det mig inte att politiker faller för grupptryck..)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP