torsdag 12 februari 2009

Varning för långt inlägg

Här sitter jag och gör efterforskningar inför mitt religionsläxförhör på tisdag nästa vecka. Det är meningen att jag ska känna till de vanligaste argumenten för- och emot ett utav 4 ämnen (utöver att jag ska känna till de vanligaste formerna av etik och vad de står för). Jag har då valt ämnet abort. Därför att det finns mest information om det, det pratas mest om det, och jag är tjej så jag har ju redan funderat en del över det själv. Då har jag alltså bäst argument kring det redan, och varför inte välja något man redan är bra på liksom?

Och eftersom jag är solklart för så måste jag nu bara skriva en snutt om detta. Blir bra övning för mig det här.

När man söker på google kan man hitta en hel drös med både objektiva sidor, och sidor som är för abort. Men det är svårt att hitta sidor mot abort. Det måste ju bero på någonting för det första. Men jag hittar dock den här (varning: den har äckliga bilder) sidan mot abort, och jag finner den helt idiotisk.
Det verkar som att det enda abortmotståndarna kan göra är att visa äckliga bilder på små foster som blivit aborterade. Och att säga att människolivet börjar med befruktningen för det är "den enda möjliga tänkbara gränsen". På andra ställen har de argument som börjar med "Jag tycker i alla fall att..". Jaha. Du tycker. Och därför ska abort förbjudas för alla, för att du tycker så?

Till att börja med vill jag börja med att ge mig på deras syn på när livet egentligen börjar. För det finns många olika definitioner på det. Vissa hävdar att det är befruktningen, andra hävdar att det är när hjärtat börjar slå. Vissa fler hävdar att det är när medvetandet träder in. Jag hävdar, som den största delen av befolkningen måste hålla med om då det är denna uppfattningen som självaste lagstiftningen grundar sig på, att det är då fostret någlorlunda kan överleva självt utanför mammans mage. Detta är en väldigt sund och riktig syn på det hela, för vad för levande ting har vi idag som inte kan överleva utan tillsyn 100% av dygnet för att ens klara av att andas?
Jag känner att en abortmotståndare i detta skedet skulle träda in med argumentet "men bra, då kan vi ju ha ihjäl alla som råkat ut för en hemsk olycka och ligger på akuten och måste få hjälp för att andas". Men det är ju inte alls samma sak. Personen klarar ju av det i friskt tillstånd. Fostret är på intet sätt sjukt eller skadat även om det inte klarar av att leva självt. Att ett friskt liv inte skulle klara av att leva är ganska motsägande för mig. Därför är definitionen att det som kan klara av de grundläggande sakerna för att överleva själv, det kan kallas för ett liv.
Således är det inget fel på att göra abort innan dess att fostret skulle kunna överleva utanför mammans kropp.

Och med detta argumentet går det att demolera alla abortmotståndare. För det enda de gör är att visa äckliga bilder (och äckliga bilder fungerar Alltid för att påverka folk. För det skrämmer folk, men det gör det i alla sammanhang. Hade jag visat en bild från ett pågående kejsarsnitt där någon föds hade folk också blivit mäkta äcklade, fast att det är något bra som händer..), och att säga att livet börjar med befruktningen. Men hallå, alla är inte ense om att livet börjar då. Ni kan inte grunda hela eran argumentation på att ni tycker att livet börjar då.
(såvida ni inte har riktigt bra argument för att livet börjar just då, och några sådana har jag inte sett, utan bara "jag tycker att.." .. jag däremot har väldigt fina argument för när jag tycker att livet börjar..)

Och en sista grej: de som är emot abort vill bestämma över alla människor, och tvinga dem alla till att föda sina barn varesig de vill eller inte. De som är för abort däremot vill inte att ALLA människor ska göra abort. De vill att man ska få välja själv. Och är inte det egentligen mycket bättre? Att alla får välja själva, än att vi ska ha någon sorts diktatur som bestämmer åt alla andra?
Då kan ju ni, abortmotståndare, behålla alla era barn ifall ni känner för det, ingen hindrar er. Och de som vill göra abort kan få det också, då får alla som de vill. För tänk er nu, käraste abortmotståndare, om vi som är för abort ville tvinga er att göra abort, även om ni tycker att det är fel? Är inte det en hemsk tanke? Just det. Låt då oss bestämma över oss själva, så kan ni ha det som ni vill för er själva.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP