lördag 3 april 2010

Vad ska man välja?

"chalmers eller GU, Chalmers eller GU, Chalmers eller GU, Chalmers eller GU, CHALMERS ELLER GU?!?!?!?!" har cirkulerat i min hjärna hela dagen..

Jag måste ha valt inom en vecka ungefär. Det är skrämmande. Det är små skillnader:
Chalmers: Kemiteknik, GU:kemi.
Chalmers: Flera småkurser per tentaperiod, och 4 perioder/år, GU: 1 stor kurs+tenta per termin.
Chalmers: en blandning med lika stor del ren kemi som kemiteknik, d.v.s. mer inriktat mot den industriella delen av kemin, GU: djupdykning i kemi
Chalmers: ordentligt utstakad kursplan för hela de 3 första åren, GU: redan 3e året börjar de flumma iväg med att man får "välja vad man är mest intresserad av att fördjupa sig i".
Chalmers: Låter finare än GU, GU: tvärt om
Chalmers: sämre om man vill arbeta med läkemedel, GU: bättre
Chalmers: Har jag alltid velat gå på, GU: känns lite "B".
Chalmers: bättre studentliv, GU: aldrig hört talas om något?
Chalmers: teknisk högskola, GU: profilerar sig med att ha framstående forskning inom mer socialvetenskapliga ämnen.
Chalmers: Bredare utbildning, GU: mer specialiserat.

Vad ska jag välja vad ska jag välja vad ska jag välja??! Magkänslan säger Chalmers. Jag har alltid velat gå där. Det som gör mig orolig är det lilla ordet "teknik" i slutet av programnamnet Kemiteknik. Jag vet inte vad teknik är. Men jag har fattat nåt med att det har med industri att göra nu. Jag vill forska sedan. Båda skolorna upplyser att det finns möjlighet att forska vidare vid högskola/universitet efter masterexamen. Jag tycker ren kemi är kul än så länge, även om vissa avsnitt är pest. Men kommer jag inte tröttna på bara ren kemi i längden? Dessutom känns GU flummigt med att man ska få välja vad man själv är intresserad av hela tiden. Hur ska jag veta vilka kurser som leder fram till något vettigt? Tänk om jag tycker teknik-delen är jätterolig? Det får jag aldrig veta om jag inte testar! Och om jag nu vill forska och någon gång i framtiden arbeta med att lösa de problem som finns idag, är det inte bra om jag både kan kemin, men dessutom också tekniken, så att jag både kan komma på lösningar, och se så de är genomförbara i verkligheten?

Där har ni ett utdrag ur mina tankar. Vem som helst som kan komma med något vettigt eller ovettigt att tillägga är ytterst välkommen. Någon kanske ser något som jag missar.

Jag har i alla fall förälskat mig i Chalmers slogan:

Den där lilla texten där nere. Den innefattar allt jag vill uppnå.
Frågan är om en chalmersexamen håller vad den lovar?

1 kommentarer:

Jennie (tha cousin) 4 april 2010 kl. 15:12  

Det kan vara en bra idé att testa kemiteknik på chalmers först eftersom platserna lär bli fyllda där (ifall du känner att kemiteknik inte alls passar dig så kan du alltid byta till GU för kemiprogrammet brukar alltid ha platser över). Det är ju en tanke!

Skicka en kommentar

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP