lördag 26 mars 2011

Det här med earth hour..

För att citera mig själv i en diskussion jag nyss hade:

"ska man dra allting till sin spets så vore det faktiskt bara bäst med ett kollektivt massmord, för det finns inget som förstör världen så mkt som människor ;D varför vara så egoistiska och fortsätta leva här när vi bara förstör, vill man rädda jorden på riktigt så kan man ju ta sitt liv istället för att släcka en lampa.. alla kan göra skillnad eller hur var det ? ;) "

Notera den lagoma mängden seriositet i argumentet att alla borde dö.. dock speglar det fortfarande min åsikt om earth hour rätt bra :)

Kort sagt tycker jag det är ett fånigt påhitt. Okej, jag erkänner att det finns miljöproblem, dels med hur man ska få energi och resurser att räcka till, men också med miljöförstöring, utarmning, rubbning av ekosystem osv.. då väljer vi att fokusera en timma om året på att tänka på att vi förbrukar mycket energi. Okej. Så vi släcker lamporna. Vad leder detta till? Man sitter i mörkret en timma, medan massa viktiga människor noterar hur mycket energi vi kan spara på att sitta i mörkret i en timma. Vilket säkert leder till tanken "men oj, kan vi spara så mycket på att bara släcka lamporna, jamen då var det ju inte så stort problem, låt oss fokusera forskningen på något annat!" för åtminstone några styckna. Nej vafan, vi kan inte sitta i mörkret hela livet, varför gör vi då såhär? Jag demonstrerar gärna för att vi måste fokusera på de skador vi åsamkar vår planet, men då ska jag fan demonstrera på ett hållbart sätt också.

Det finns faktiskt en anledning till att jag läser kemiteknik. Jag har alltid brytt mig om de problem som finns med miljön i dagsläget (ja, det kanske inte låter så på mig, men ponera nu att jag kanske faktiskt intresserat mig så mycket att jag sett förbi budskapet på löpsedlarna och tänkt lite själv också), och jag tror dessutom att många av lösningarna som behövs är just kemitekniska. Tänk till exempel försurningen (tack Karin för exemplet), som var ett ganska stort problem förr, men som man någorlunda lyckats få bukt med nu. Vart kom försurningen ifrån? Industrier. Hur löste vi det? Ja inte fan med att stänga ner industrin en dag per år i alla fall. Inte ens genom att stänga ner den helt och hållet. Nej, kemitekniska lösningar såklart! Bättre rening av avfallet innan det går ut i miljön. Sedär, en hållbar lösning! Wow.. det var väl inte så svårt? ;)

Så jag tror ni förstår min infallsvinkel, vi kan inte bli grottmänniskor igen. Och så länge vi inte har ihjäl oss kanske vi ska fokusera på något som är hållbart i längden istället..

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP