måndag 26 december 2011

Sporadiskt inlägg (med svar på läsarfråga)

Först frågan:
Hejsan :) !
hittade din blogg på google då jag sökte häromdagen.. ar läst igenom mycket och du verkar vara såå intelligent!!
går i grundskolan och behöver verkligen höga betyg för att komma in på tex NV eller ekonomi...tycker du att det vore smart att välja NV om man har g i matematik??
har alltid problem med läxor , gör de aldrig i tid..vilka är dina bästa råd ?


Tyvärr skrevs frågan i november, men bättre svar sent än aldrig antar jag :)
Först och främst får jag tacka för den väldigt gulliga komplimangen ^_^ Dock har jag insett sedan jag började på Chalmers att en del saker inne i det där maskineriet gnisslar lite mer än vad som är önskvärt.. Visst fastnar information snabbt, men man vill ju gärna förstå på djupet också :)

För övrigt var det en nyhet för mig att man behöver höga betyg för att komma in på NV, när jag började behövdes bara G i matte, engelska, svenska :P
Nåväl, nästan vem som helst som har orken och intresset till att verkligen anstränga sig och gå in på djupet passar in på ett NV-program. Inte bara de klassiska nördarna med MVG i allt från grundskolan. Framför allt intresset vill jag understryka, man ska läsa det man tycker verkar kul! Inte det som folk förväntar sig, eller det som kan ge mest pengar eller nåt sånt i framtiden.. Gör man det man tycker är kul blir man antagligen mycket bättre på det än något tråkigt, och har större chans att lyckas ändå :)

Angående det där med läxorna, jag gjorde/gör inte heller alltid det jag borde i god tid. Även på högskolan sitter jag och gör de förberedande uppgifterna för labbarna kvällen innan, eller läser igenom dem på lunchen. Fast det är såklart inte optimalt. Men för min del vet jag vad det beror på. Eftersom jag har så mycket roligt för mig i början av varje läsperiod (vi läser två eller tre ämnen intensivt i 7 veckor och skriver tenta på dem sedan, det kallas läsperiod) så har jag redan hamnat efter när jag väl funderar på att ta itu med skolarbetet. När jag ligger efter känns det jobbigare att tänka på, och då börjar jag undvika allt som har med skolarbete att göra över huvud taget. Det är en väldigt dum spiral, men så fungerar tydligen jag. Jag har även haft disciplinen att ta itu med saker och ting på en gång, och tro mig det känns så mycket bättre att ha gjort läxan samma dag man får den än att ha den i bakhuvudet konstant och göra den sista dagen. Tänk när du är klar, då kan du inte göra mer läxor, och måste lägga tiden på nåt annat roligt istället :) Måste dock testas för att uppleva hur najs det är, men det är värt det :D


Så nu när jag svarat klart kan ni få en kort och sporadisk uppdatering om hur det går i mitt liv. Jag har ju för mycket liv för att ha tid för bloggen ;D

Den där kursen som jag diskuterade i förra inlägget, tro det eller ej men jag klarade den exakt på gränsen för godkänt. Trots det känner jag att jag inte lärt mig någonting (det kan man inte om man inte börjar förrän i sista sekunden på Chalmers) så jag ska försöka ta mig an den på en ny tenta efter jul :)
Efter detta har jag hunnit läsa både Fysikalisk Kemi och Transportprocesser. För första gången sedan jag började på Chalmers fick jag då utöva det som min storasyster och hennes man alltid sagt att jag kommer göra förr eller senare (de gick samma utbildning som mig); jag hade så mycket att göra att jag var tvungen att välja en kurs och helt låta bli att ens försöka lyckas med den andra kursen. Jag valde Transportprocesser, som utan tvekan är en av de svåraste kurserna enligt äldre elever. Till min förtret verkar dock ödet inte vilja bevisa för mig att det straffar sig att inte plugga, för jag gick till Fysikaltentan för skojs skull, och som ett brev på posten några dagar innan jul hade jag klarat den med 0,5 poängs marginal! Samma gäller dock denna kursen som Termodynamiken, jag ska skriva om den så jag får lära mig något :)
Och om ni undrar över kursen som jag valde, Transportprocesser, så är jag lika nyfiken som ni.. det resultatet har inte kommit ännu :)

För att hoppa till något helt annat så har mitt hår börjat gå av efter att ha varit sönderblonderat ungefär hur länge som helst. Problemet är att jag blonderar ju bara utväxten och inte hela håret, varför jag upplever det som underligt att håret går av efter bara en blondering.. Så har det inte alltid varit, för jag kan se i mina längder som hänger kvar att de klarade sig utmärkt förr.. Efter lite research tror jag mig dock ha upptäckt anledningen. Hårvårdsprodukter. De innehåller sulfater och silikon (och massa annat bös men dessa var de värsta bovarna). Silikonet finns i balsam och lägger sig som en skyddande hinna över hårstrået och får det att se ut och kännas glansigt, medan det är oförändrat på insidan. Det balsamet jag har nu, från Tresemme för skadat hår, måste vara mästare på denna illusionen för jag har varit helt såld på det och hur bra det känns hur länge som helst. Men håret går ju uppenbarligen av så så bra kan det inte vara.. Schampot sedan innehåller sulfater för att kunna tvätta bort silikonet när man vill rengöra det, men på ett skadat hår tränger sulfaterna in under fjällen på hårets yta och lägger sig där och förhindrar att hårstråen stänger sig ordentligt efter tvätt. Tänk att göra detta, och sedan stänga in det under silikon. Inte konstigt att det går av sedan, det äts upp och förstörs inifrån..
Så nu har jag varit i stan och handlat produkter fria från skadliga ämnen. Jag köpte från Body Shops rainforest-serie, ett schampoo och en inpackning, om någon vill ha tips :) Utöver det finns det ett balsam från Tresemme som inte är skadligt, som jag ska försöka få tag på; balsamet i Tresemme Naturals-serien. För Tresemme är verkligen det bästa jag stött på hittills, även om det innehåller skadliga ämnen i de flesta produkterna.

Det som är synd är att Tresemme fick håret att lukta jättegott, medans Rainforestserien luktar bajs enligt mig :(
Men om håret sitter kvar på huvudet är det klart värt det!

(och självklart inser jag att håret klarade sig förut även med skadliga produkter också, så jag kan inte fortsätta blondera det som jag gör nu.. Kanhända beror det på att frisören börjat använda en annan sorts blondering än på den gamla goda tiden, den blonderingen som jag hade i början, men jag måste hur som helst ändra på något. Får diskutera med frisören, tänkbart alternativ kanske är att göra slingor istället, det sliter ju mindre och jag gillar ändå att se ett stråk av min egen hårfärg i håret, det ser bäst ut 1-2 månader efter blondering ^^ )

Nej nu har jag varit döhungrig i tusen år, ska gå och tina upp lite kokta rotfrukter och helstekt fläskkarré ur frysen och äta med kall bearnaisesås.. mums! :)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP